Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση


Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πάθηση που προσβάλλει όλες τις ηλικίες του ανθρώπου, με κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτούς που είναι πάνω από 60 χρονών.Είναι επίσης πόλυ συχνή στις εγκύους,που εμφανίζεται με ποσοστό περίπου 50%.

Προκαλείται αποκλειστικά από την παθολογική χαλάρωση του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα,με αποτέλεσμα την μετακίνηση της τροφής από το στόμαχο προς τον οισοφάγο.Αποτέλεσμα αυτού είναι η οισοφαγίτιδα,η προκαλούμενη φλεγμονή δηλαδή του οισοφάγου απο τις τροφές και το γαστρικό υγρό που έρχεται σε επαφή με αυτόν.

Μερικές καταστάσεις που ευθύνονται για την παλινδρόμηση είναι η παχυσαρκία,η κακή διατροφή,μεγάλα και λιπαρά γεύματα,βλάβες του νευρικού συστήματος,κήλη του διαφράγματος, η εγκυμοσύνη και το κάπνισμα.

Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι:

-Όξινες ερυγές
-Αίσθημα καψίματος στο στομάχι
-Νυκτερινός βήχας
-Αίσθημα κόμπου στο λαιμό
-Δύσοσμη αναπνοή
Πρωινή βραχνάδα στην φωνή

Οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για την διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να είναι:

-Ακτινογραφία οισοφάγου
-Οισοφαγοσκόπηση και γαστροσκόπηση
-Μέτρηση και παρακολούθηση του οισοφαγικού PH
-Σπινθηρογράφημα

Η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου ζωής,αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και την φαρμακευτική θεραπεία.

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα του ασθενούς περιλαμβάνουν:

-Διακοπή καπνίσματος
-Απώλεια σωματικού βάρους ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα
-Να μεσολαβεί ένα διάστημα τουλάχιστον 2-3 ωρών μεταξύ γεύματος και κατάκλισης
-Αποφυγή αγχώδους τρόπου ζωής
-Ανύψωση του προσκέφαλου κατά την κατάκλιση
-Αποφυγή λήψης φαρμάκων που επιδεινώνουν την κατάσταση όπως π.χ ασπιρίνης

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνει σωστή επιλογή τροφών και τήρηση σωστών κανόνων διατροφής.Τα μέτρα αυτά από μόνα τους μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή και ετσι να αποφευχθεί η χρήση φαρμάκων για την παλινδρόμηση.

Παραδείγματα τροφών που μπορούν λοιπόν να καταναλωθούν άφοβα μεταξύ άλλων είναι: πουλερικά,κρέας άπαχο,ρύζι,ζυμαρικά,σαλάτες φρέσκιες και λαχανικά ψητά με λίγο λάδι και ξύδι,ψάρια αρκεί να μην γίνονται τηγανητά,πατάτες,όσπρια,αφεψήματα βοτάνων εκτός από τσάι και μέντα.

Οι τροφές αυτές που θα πρέπει να αποφεύγονται και ευνοούν την παλινδρόμηση είναι:

-Αποφυγή γενικότερα μεγάλων γευμάτων
-Λιπαρές τροφές όπως βούτυρο,λιπαρά τυριά,μεγάλη ποσότητα λαδιού,ζαμπόν,μαγιονέζα,κέτσαπ,μουστάρδα,μπέικον,σάλτσες με κρέμα γάλακτος,πικάντικες σάλτσες,σιροπιαστά γλυκά,μέλι,μαρμελάδες
-Να αποφεύγονται τα πολλά υγρά και οι σούπες πριν από την κατάκλιση
-Αεριούχα και αλκοολούχα ποτά καθώς επίσης και χυμός πορτοκαλιού,λεμονιού και ντομάτας
-Οι σοκολάτες
-Τα μπαχαρικά
-Τα αγγούρια και τα καρπούζια
-Τα κάστανα,τα κρεμμύδια,οι πιπεριές,οι μελιτζάνες και το λάχανο

Σε περιπτώσεις σοβαρής παλινδρόμησης οι οποίες δεν βελτιώνονται με την τήρηση αυτών των μέτρων,θα πρέπει να κρίνεται απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι διαφόρων κατηγοριών όπως αντιόξινα, αναλγητικά, αντιεκκριτικά και γαστροκινητικά

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι παρά την ανακούφιση του ασθενούς και την βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την χρήση φαρμακευτικής αγωγής,δεν είναι σπάνιο τα συμπτώματα να επανεμφανισθούν και η νόσος να υποτροπιάσει.