Χολολιθίαση


Η χολολιθίαση ορίζεται από την παρουσία λίθων εντός της χοληδόχου κύστεως.Η επίπτωσή της στον πληθυσμό ποικίλλει από χώρα σε χώρα.Έτσι λοιπόν στην χώρα μας έχει υπολογιστεί ότι από χολολιθίαση πάσχει ένα ποσοστό 10% του συνολικού πληθυσμού.

Οι σημαντικότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη χολολιθίασης στον άνθρωπο είναι:

-Το γυναικείο φύλλο
-Η παχυσαρκία
-Η ηλικία
-Μεταβολικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία
-Δίαιτα πλούσια σε θερμίδες και χοληστερόλη

Η πιο συχνή εντόπιση σχηματισμού των χολολίθων είναι η χοληδόχος κύστη και σπανιότερα τα χοληφόρα, δηλαδή τα σημεία που μεταφέρουν την χολή στο πεπτικό σύστημα.

Η σύσταση των χολολίθων ποικίλλει και αυτοί διακρίνονται ανάλογα με το τι περιέχουν σε: χοληστερινικούς, χολερυθρινικούς και μικτούς.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με χολολιθίαση παραμένει ασυμπτωματικό.Οι υπόλοιποι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα τα οποία μπορεί να είναι με την μορφή:

-Κολικού των χοληφόρων,δηλαδή πόνος στην άνω και δεξιά περιοχή της κοιλιάς.

-Οξείας χολοκυστίτιδας,η οποία μπορεί να εμφανιστεί με πόνο στην ίδια περιοχή,πυρετό,εμετούς,και γενικότερα συμπτώματα μιας λοίμωξης

-Χοληδοχολιθίασης,δηλαδή παρουσία λίθων στα εξωηπατικά χοληφόρα συνήθως,η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στάση της χολής και ανάπτυξη ίκτερου άλλα και λοίμωξης πολύ σοβαρής για την υγεία

Σε γενικές γραμμές η θεραπεία της χολολιθίασης περιλαμβάνει την αυστηρή τήρηση κανόνων διατροφής και την χειρουργική θεραπεία,δηλαδή την χολοκυστεκτομή.Η εφαρμογή λιθοτριψίας στην περίπτωση της χολολιθίασης δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Πρωταρχική σημασία λοιπόν είναι η απώλεια βάρους για τον ασθενή ειδικά σε περίπτωση που υπάρχει παχυσαρκία,η αποφυγή λιπαρών τροφών και μεγάλων γευμάτων.

Επι αποτυχίας αυτών των μέτρων ή σε περίπτωση που εμφανιστούν επιπλοκές της χολολιθίασης,κρίνεται σχεδόν απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση.